![](https://desita.com.tr/wp-content/uploads/2024/06/images.jpg)
Yüksek Hızlı İşleme (HSM), 1990’ların sonlarında kullanılmaya başlanan bir kavramdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, etkin talaş kaldırma oranını arttırmak ilk göreviydi, çünkü artan talaş kaldırma oranı, daha kısa makine döngü sürelerine dönüşür. HSM popülerlik kazanmaya başladıkça, daha yüksek talaş kaldırma oranları elde etmek için CNC Makine Tasarımı ve CNC Kontrol Sistemlerinde değişiklik yapılması gerektiği anlaşıldı.
Zamanın mevcut makine tasarımlarına kutu kızak sistemleri hakimdi. Kutu kızak sistemlerin doğasında olan sorun, çok fazla sürtünme olmasına rağmen, bu sürtünmenin önemli kütle ve yüzey alanı tarafından sağlanmasıdır.
Isaac Newton ve Hareket Yasalarına bakalım.
Daha spesifik olarak, Newton’un Birinci ve İkinci Hareket Yasaları.
Newton’un Birinci Hareket Yasası Eylemsiz Kuvveti ile ilgilidir.
Eylemsizlik, herhangi bir fiziksel nesnenin hareket veya sabit durumundaki bir değişikliğe karşı direncidir veya bir nesnenin hareketindeki herhangi bir değişikliğe direnme eğilimidir.
Newton’un İkinci Hareket Yasası, İvme ile ilgilidir.
Şöyle özetlenebilir: Bir cismin ivmesi gövdeye etki eden net kuvvetle paralel ve doğru orantılıdır, net kuvvet yönündedir ve cismin kütlesiyle ters orantılıdır. Bu, Kuvvet = Kütle x İvme (F = ma) denklemi olarak ifade edilebilir. Daha fazla kütle, HSM için gereken ivmeyi elde etmek için daha fazla enerji gerektirir.
Fizik kanunlarını değiştiremeyeceğimiz için, makine tasarımı kütleyi ve sürtünmeyi azaltmak ve daha yüksek hızlanma oranlarına izin vermek için değişti. Yüksek hızda işleme kullanacak makineler için artık lineer kızaklar tercih edilmektedir.
Daha yüksek ivme oranları, eylemsizlik kuvveti, yön değişiklikleri ile ilgili başka bir sorun ortaya çıktı . Hızlı yön değişiklikleri HSM’nin doğasında mevcuttur, bu nedenle HSM’yi destekleyebilen herhangi bir CNC Kontrol Sistemi, makinede en yumuşak, en doğru, sürekli hareketi elde etmek için hızlanma VE yavaşlamayı ayarlayabilmelidir.
CNC kontrol sistemleri de artık bu sorunu çözebildikleri ve kullanıcılara hız ve doğruluğu gerektiği gibi dengeleme yeteneği sağladıkları için iyileştirildi.
FANUC’un orijinal Yüksek Hızlı Modu, HPCC olarak adlandırıldı,
(Yüksek Hassasiyetli Kontur Kontrolü). Zamanın RISC (Reduced Instruction Set Computing) Chip Mimarisi üzerine inşa edildi. Mikroişlemci teknolojisindeki önemli gelişmelerle, orijinal HPCC modası geçmiş oldu. Yeni mikroişlemciler günümüzde önemli ölçüde daha yüksek hızlarda önemli ölçüde daha karmaşık işlemeye izin veriyorlar. ( ne kadar para o kadar özellik ) 🙂
FANUC’un en yeni Yüksek Hızlı modları, AICC ve AIAPC-AI Kontur Kontrolü ve AI Gelişmiş Önizleme Kontrolüdür. AI, “Yapay Zeka” anlamına gelmez. AI, FANUC’un Alpha I Serisi Servo Sistemini temsil eder. İki AI modu arasında farklılıklar vardır. Ancak, bunları kullanmak için sözdizimi tamamen aynıdır. (İki spesifikasyonla ilgili ayrıntılı veriler için doğrudan FANUC ile iletişime geçin.)
Not:
Tüm Makine Takım Üreticileri, sözdizimini varsayılan FANUC’tan değiştirebilir.
AICC / AIAPC sözdizimi Takım Tezgahı Üreticiniz tarafından değiştirilmişse, Takım Tezgahı Satıcınıza nasıl kullanılması gerektiğini sorun, yada tezgah ile birlikte gelen manuelleri inceleyerek öğrenebilirsiniz.
AICC / AIAPC Formatı:
Etkinleştirir: G05.1 Q1 Rx
Burada: -Rxx, kullanıcıya Takım Yolu Hızını (ilerleme hızı) Konumlandırma Doğruluğu ayarını belirlemesine olanak tanır.
G05.1 Q1 R1 ile karşılaştıran 10 sabit ayardan (R1-R10) seçme seçeneği sunar – Takımyolu
Hızının yol takibi Doğruluğu modları:
G05.1 Q1 R1 Zamana öncelik vererek takımyolu takibinde bir miktar sapmalar olur. bu sapma değerleri kontrol ünitesinde dahaa önceden belirlenmiş ivmelenme değerleri ile doğrudan bağlantılıdır.
G05.1 Q1 R2
G05.1 Q1 R3
G05.1 Q1 R4
G05.1 Q1 R5
G05.1 Q1 R6
G05.1 Q1 R7
G05 1 Q1 R8
G05.1 Q1 R9
G05.1 Q1 R10 – Bu modu finish olarak düşünebilirsiniz. kontrol ünitesi gitmesi gereken yolu en mükemmel ve pürüssüz bir şekilde yapmaya çalışır. ancak tüm modların arasında işleme zamanı en uzun süren moddur.
KABA OPERASYON YAPARKEN R10 MODU KULLANILMAMALIDIR.
R1 = Kaba İşleme
R10 = Son İşlem
Sapma ile örnek:
(R1 kullanıldığında, 10.000 mm / dak besleme hızında 90 ° ‘lik bir köşe dönüşünde yaklaşık 0.15 mm sapma yaşanacaktır.)
sapma örneği %100 doğru hesaplamak mümkün değildir çünkü hareket eden eksenlerin ağırlığı motor konfigürasyonları gibi değişiklikler yüzünden yaklaşık olarak söylenebilir.maksimum 0.3mm olarak varsayın olası parça dalmaları yaşamayın 🙂
İptal komutu : G05.1 Q0
—————————————————————————————————————
G05.1 Q2, Düzgün İnterpolasyon İşlevi.
Düzgün İnterpolasyon etkinleştirildiğinde AICC aynı anda etkinleştirilir.
Nano Yumuşatma etkinleştirildiğinde AICC aynı anda etkinleştirilir.
FANUC Düzgün interpolasyon ve NANO Yumuşatma opsiyon olarak satın alınması gereken işlevlerdir.
AICC / AIAPC’nin başarılı kullanımı için izlenmesi gereken 4 Basit kural vardır.
1. G05.1 Q1 Rx’in yürütülmesinden önce G49’un çağrıldığından emin olun
2. G05.1 Q1 Rx, G43-Takım Uzunluk Kompozisyonundan ÖNCE devreye alınmalıdır
3. AICC ve AIAPC’nin her bir takım için açılması ve kapatılması gerekir
4. AICC ve AIAPC, delik döngüleri için geçerli değildir
Multiaxis Tezgahlar için geliştirme !
Şimdi şu ana kadar anlattığım özellikler aslında temel 3 eksenler için geliştirilmiş komutlardı.
Tabiki sonradan bu komutları 5 eksen tezgahlar içinde uyarladılar. ancak son yıllarda teknolojininin gelişme hızı ile bu özelliği ayrıca 5 eksen tezgahlar için geliştirdiler.
Şimdi bu komutları inceleyelim.
G05.1 Q3, FANUC Nano Yumuşatma İşlevidir.
Bu komut aşağıdaki gibi tek bir blokta kullanılmalıdır.
G05.1 Q3 X0. Y0. A0. B0. C0. ( TEZGAHINIZIN EKSEN HİYERARŞİSİNE GÖRE YAZILMALIDIR.)
Bu komut daha önce değindiğimiz G43.4 (Tool Center Point) Komutu ile kullanılabilir.
G43.4 komutunda bahsettiğimiz (L0 /L1) Velocity Kontrolü ile birlikte çalışır.
Ve aşağıda görüldüğü gibi gözle görülür bir yüzey kalitesi artışı sağlanır.
SolidCAM – Cimatron